Isnin, 19 September 2011

Under @ PostGrad?

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam... Lama da ak xupdate ape2 kat blog ni..hehe..Biaselah hidup sbg student nie, cbuk dengan keje universiti je.. Bosan2 ni, ak pon bace2 akhbar online (penting utk tau isu semasa..hehe..cam ye je ak ni..)..Bace punye bace, ak terjumpe ngan isu student undergrad & postgrad di Metro. Tajuk die...Persepsi salah perlu dibetulkan..Wah, isu yg bagus utk dibaca sbb sekarang ni pon ramai org berlumbe2 nk sambung belajar..Bak kate orang kate lg tinggi lagi bagus.ye..

Aperpun, masuk kpd isu ni, dinyatakan bahawa dalam usaha kerajaan untuk meningkatkan lagi jumlah penuntut pasca di IPTA, ada golongan berpendapat ini umpama mempertaruhkan masa depan peringkat ijazah pertama (dinyatakan kerana terpaksa mengurangkan bilangan pelajar ijazah pertama di sesetangah IPTA)... Herm..tapi hal ini disangkal oleh Naib Canselor UPSI kerana (edit ayat ikut pemahaman ak) :

1) Pelajar ijazah pertama kerana mereka masih menjadi aset utama kepada institusi. Tanpa pelajar ijazah pertama, tidak adalah pelajar utk pascasiswazah.. (Betul2x)
2) Peringkat ijazah pertama penting untuk asas pendidikan sebelum mahasiswa nak masuk alam pekerjaan atau menyambung pengajian..
3) Bidang pengajian pascasiswazah berbeza kerana tumpuan lebih kepada penyelidikan berbanding akademik bagi peringkat ijazah pertama...
4) Kebanyakannya pelajar pasca sudah bekerja dan mempunyai kerjaya sendiri...(Betul..Kebanyakan ak tengok org yg da keje sambung blaja ni..Bagus tul dieorg)

Aperpun, ak tak rase dgn adenye pelajar pasca ni akan men'danger'kan nasib pelajar ijazah pertama..Kadang2 ade yg sambung belaja ni sebab dieorang mmg suke ilmu, plus nak naik pangkat tinggi2 ke or gaji tinggi, plus nak sumbang sumthing kpd masyrakt and ada yang sambung sebab nk jadi pensyarah uni jugak.. Setiap orang ade kelebihan masing2, kalau bukan akademik, maybe dalam sukan ke or pertukangan ke or masak2 ke..Jadi juz believe yg rezeki ada dimana2 & always do ur best! Tapi kalo ada peluang, why not kite sambung blaja tinggi2 kan?hehe..Penat2 keje, sambung blaja & rase balik life as student pon not a bad idea..I like! Insya-Allah, pas ni ade rezeki, ak nk keje dalam 3 or 4 tahun & lepas tue sambung blaja lagi..;) Dr. here I Come!!!

1 ulasan:

Mya berkata...

fly from mexico dr segment AA! jum follow2:) btw nice belog =D