Ahad, 16 September 2012

Pengalaman PAC PTD Di IKWAS ^^



بسم الله الرحمن الرحيم 
Alhamdulillah, selesai sudah peperiksaan PAC PTD aku di IKWAS Johor. Entry aku kali ni mungkin agak panjang sbb ak xsabar nak cite pengalaman aku ke sana.hehe..Plus in case I forgot, I can always read back this entry. Ok, lemme start this...

HARI JUMAAT (07/09/2012)
Aku bertolak ke Johor sehari sebelum PAC iaitu hari Jumaat yg lepas wif my parents and siblings sbb xmahu rush daftar PAC keesokan paginya. Alhamdulillah, dengan bantuan GPS kami berjaya sampai di tempat penginapan kami iaitu Nagaria Inn. Btw, aku dapat tau pasal Nagaria Inn ni selepas melakukan research ttg hotel yang terdekat dengan IKWAS. Wpn bnyk review kata hotel ni kureng ckit tp bg aku, okeylah jugak. Just xsyoknye bilik air kecik plus xde gayung or pili air utk membuang hajat tp ktorg gune pili shower je (nasib baik panjang pili shower die), lampu bilik yg malap and penting skali ialah xde tanda kiblat utk solat. Tnya org hotel, die pun xtau coz die org cina. Jd bg sape2 yg nk dtg hotel ni, silalah rajin bertanya org2 kedai sebelah ataupun juz pergi solat je kat Masjid Jamik Bandar Kluang. Dekat je & gunalah bantuan GPS yer & tulis nama die btl2 coz bile tgk dlm GPS, byk nama masjid mcm masjid jamik kluang.Kalo xsure, mintaklah bantuan org setempat. Ktorg pn tnya2 org sekeliling jugaklah coz xfamiliar dgn tmpt ni. Oh ya, sebenarnya nama hotel penginapan ktorng ni da bertukar kepada Extreme hotel. Di bangunan hotel tue, sbelah tepi masih ada tulisan Nagaria Inn tapi depan dia dah ditulis Extreme Hotel. Hotel ni terletak betul2 bersebelahan dgn Shell. Kitorang ikut GPS tp xtepat sangat kedudukan yg dia tunjuk. Nasib baik terperasan tulisan Nagaria Inn dah kat bangunan sblh Shell tu... 
Nagaria Inn @ Extreme Hotel. Kat papan tanda putih atas bangunan tu die tulis Nagaria Inn
Tulisan Extreme Hotel kat papan tanda hijau tu... 
Dlm blk hotel. Ni jenis Deluxe, rm86 kalo xclap tp ktorg amik tkr blk lg besar dlm rm112 

Ada tv & meja study 

Dpn Masjid Jamik Bandar Kluang 

Masjid Jamik ni jalan die one way je. Nasib baik ayah berborak dengan penduduk situ, jadi die bgtau jalan nk keluar balik dr masjid ni. Siap jadi pandu arah lagi coz nasib baik die nak pegi ke Shell sblh hotel tue. Thanks kpd org tu! Moga ALLAH balas jasa baik kamu!
Then, esoknye kami turun dalam pukul 7.30 pg. Makan2 kat restoren sblh hotel wpn hotel tue ada bg coupon makanan kat kitorg. Bukannya apa, ktorg was2 je kalo mkn situ tp rupa2nya bile berborak dgn rakan semasa PAC, makanan breakfast di extreme hotel tue dieorg beli dr kedai sebelah jugak. Oh..baru saya tau.. Dlm pukul 7.45pg br bertolak ke IKWAS... Ok, here it all start ~

HARI SABTU (08/09/2012)

8-9 pg: Pendaftaran peserta di Dewan Jemerlang. Puan tu bagi kunci bilik semasa kami tgh beratur. Then, ada 4 kaunter yg perlu dilalui. Kaunter 1- Cari nama, tls plat kete kalo ada, ambil pamplet panduan calon, map IKWAS & ambil no. badan (wajib pakai sepanjang masa). Lepas tu, pergi ke kaunter 2 untuk check tinggi & berat bdn & bg borng profil peserta I tp sblm tu duduk beratur dikerusi yg disediakn & ikut turutan no. badan. Lepas selesai, pergi ke kaunter 3 untuk check sijil & transkrip ijazah yg asli & original and lastly ambil gambar seramai 5 orang dlm kumpulan. Die ikut no badan. Contoh dari no 1-5.. Lepas sudah ambil gambar, die bg ktorg masa untuk letak brg kat bilik tp make sure dtg ke dewan balik sblm pukul 9 untuk dgr taklimat... TQ, mom & dad & my siblings coz hantar smpi ke sini. Love U All, Always ^^
Bilik aku.. Ada wi-fi, heater, iron, hanger. Semua lengkap. Terbaik!!! ^^ 

9.15-10.15 pg: Dengar taklimat tentang IKWAS. Bila ditubuhkan, kemudahan-kemudahan yg ada dan peraturan2 yg harus dipatuhi.. Lepas selesai, kami tggu diluar dewan sbb tggu nama ditampal di papan utk tau dalam kumpulan mana & bilik mana yg harus dituju untuk sesi pertama ni. Tapi lepas beberapa min, ak & kawan2 lain ambil keputusan untuk pergi ke tempat2 lain dimana nama kami akn ditampal (ada 3 tempat nama kita akn ditampal) . Lgpn sambil2 tue blh usha bangunan2 & tempat2 yg ada dlm map utk make sure x sesat nanti. Bak kate org menyelam smbil minum air. he.. Then, dlm beberapa minit sblm pukul 11pg, nama dah ditampal. Lepas salinan ak dlm kumpulan mana (1 kumpulan biasanya 10 org) & blk mana, terus cepat2 pergi ke bilik yg diberitahu. Jgn lambat, sume perlakuan kita akan dinilai lepas jejak je kaki kt IKWAS tuh...
11-11.45 pg: Modul 1(Aktiviti 1). Perbincangan kumpulan dlm BM. Mereka bagi 1 article & kita bncngkan dlm kumpulan. Analisa situasi itu pasal apa dulu. Kemudian lepas beberapa minit, fasi bg beberapa soalan berkaitan situasi itu. Dalam kes aku, lebih kurang situasi dimana seorang accountant & client tp masing2 brbz perangai. Accountant seorg yg jujur, amanh etc tp client die sebaliknya. Lepas selidik ltr blkg client, accountnt dpt tau client die gune duit syrkt die pas2 client die cube rasuah tp xjln pas2 die ugut accountnt tu. Pas2 kene jwb soalan berkaitan dgn article nie. Dlm sesi ni ak jz bercakap biase2 je. Sampuk sana sini gak lah
12-1 ptg: Modul 1 (Aktiviti 2). Group Discussion in BI. Same wif before. They gv us 1 situation & answer the Q's accordingly. In my case, we got article regarding the HR of a company. Their role, recruitmnt, selection etc. Then, aftr discuss a bit, we got 2 answer 3Q's regarding it workforce planning, what they do differently & what they look in employees in order 2 maintain their good customer service. Here, I also speak a little I guess..
1-2 ptg: Rehat. Balik ke asrama dgn rum8 (luckily we are in 1 group), makan, solat & rehat jap...
2-3.15ptg: Modul 2 (Aktiviti 1&2). Perbincangan kumpulan dalam BM. Rancang 1 projek berdasarkan article yg diberi. Seriously, dunno what 2 do as I didn't hv any experience in this thing. Br terasa apa kelebihan utk masuk persatuan & rancang projek sana-sini. Sini people yg ada experience mmg ada advantage as they know & see what need 2 be done. Dlm my kes, kene rancang projek memperkenalkan Melaka sbg bndr warisan dunia unesco selama 2 hari. Then, lepas rancang tetibe fasi bg kt 1 situasi happen. Dlm my kes, klient nk kt masukkn 12 sub-sector pelancongan spt yg diberi pas2 kt kenalah ubah rancangan kita ikut yg mereka nak & lastly present kt dpn panel. Dlm discussion ni mmg ak jd pendiam gak lah cz xtau nk bg idea apa sgt..
3.30-4.15ptg: Modul 3 (Aktiviti 1&2). Group Discussion in BI. Here, they gave us 12 name items (each 1 get 1 name and as I have 10 group members, 2 person get 2 item) and then give 1 situation. In my case, we got situation where we need 2 survive on moon. Bcoz of certain reason, our ship hv technical prob & land 200m away from the rendezvous point. In order 2 survive, we must go to mothership and we only have 12 items undamaged. Then, we need 2 explain why we need the items on our hand & then list out 6 items that we need for survive. Item given are 5L gallons water, dehydrated milk, stella map, magnetic compass, first aid kit including injection, solar-powered FM receiver, parachute silk, portable heating unit,self-inflating life raft, .45 caliber pistol, nylon rope & signal flash. At the end we must present & explain why we need the items and why we didn't need it. Lepas tu fasi bgtau bahawa kami akn diberi kumpulan yg baru, jadi lepas aktvt ni kene pergi tgk di tmpt yg tlh diberitahu. Kalo xsilap, disini fasi bg borang untuk force rank ahli kumpulan kita..
4.30-5ptg: Rehat. Balik asrama, makan, solat & siap2 pergi pdg
5-6.30ptg: Modul 4. Senamrobik dan lari 2.4km. Dalam senamrobik, kene reka sekurang2 3 gerak tari bg setiap lagu dgn kumpulan baru plus gabung dgn 1 kumpulan lain. Die bagi 3 lagu tp aku da xingat dah lagu pe. yg aku ingt ada lgu Senario cz kwn aku ckp itu lgu senario. Then, lastly kene combine sume gerak tari tue. Fuh.. Berpeluh jugaklah satu badan. Then, lepas habis, warming up bdn dgn instructor di dpn utk larian 2.4km. Sambil tu die ada tunjuk gak kertas2 yg bakal dibagi ikut minit kt tamat lari. Kalo bwh 10 min warna biru, 10.1-15min warna merah, 15.1 -18min kalo xsilap ak (xingat warne), 18.1-20min kalo xsilap ak (xingt gak) & ats 20 min (warne putih). And alhamdulillah, ak berjaya tamatkan larian dalam ms 10.1-15min. Itupun da tggl berapa saat je lagi sebelum kertas tukar warna..hehe..

Rasa bangga dgn diri jap time ni.hehe.. 

6.30-8mlm: Balik rehat, mandi, solat & turun makan. Sedap btl makanan time ni. Nasi tomato. Rasa sekali hendak lagi.hehe..
8.05-8.45mlm: Modul 5. Ujian Personaliti di Dewan Jemerlang. Ujian ni xde betul salah. Just nk make sure personaliti kita sesuai dgn jawatan dengan yg kita pohon je. Pastu di bahagian akhir ujian tua adalah dlm 5 soalan camtu mcm ujian IQ. Kesemua ujian ni ada 185 soalan & orang di situ brtau masa yang diberi adalah diantara 40-60min untuk jawab.. Apa lagi, baca tanda, baca tanda je.. Sebnrnya salah 1 reason dia bg masa skit adlh utk kurangkn peratusan kt nk menipu cz kt xkn de byk ms utk fikir (ak pernah terbc reason ni dulu). Lgpn aku perasan, ada soalan yg hampir sama tapi dieorg ulang depan belakang. Nasihat ak, jwblh sejujur mungkin. Bagi aku, semua ni adalah rezeki. Ada rezeki, ada. Kalo xde, mayb ini bkn yg terbaik untuk diri ak. As simple as that =)
9-10.30mlm: Modul 6 (Aktiviti 1). Di sini kumpulan aku bergabung dengan 1 kumpulan time senamrobik td. Lepas tu kene cabut satu tajuk utk public speaking dan diberi masa sebelum pukul 10.30mlm, siapkan ppt dan bagi kepada fasi. Public speaking ni kene buat dlm 7min. Ppt xboleh ada animation, hyperlink. Just one simple slide & kalo nk letak gmbr je blh. Di sini pentingnya kene bawak Laptop & Pendrive. Tp oleh sbb soket kat bilik ktorg berkumpul tu kurang, maka aku & kwn aku pergi cari bhn & buat ppt di makmal. Aku punye ppt aku lbh byk letak gmbr je & ayat satu dua je. Lepas selesai, sume ppt dikumpulkan olh fasi dlm 1 folder utk esok. Kita da xblh buat perubahan apa2 di ppt dah. Just blh tmbh apa2 info je utk public speaking esk..
11mlm-8pg: Balik2 je, bersihkan diri & buat pe patut. Then call parents aku di hotel. Tnye idea utk public speaking esk as ak xprepare sgt pon lg. Lepas sdh, elok2 je adik ak call. Lepas sudah urusan yg die nk, ak call die balik & tnye idea die utk aku cilok & present time public speaking.Hehe. Laju je tgn aku mencatat idea2 die. Lepas tue aku plan utk tido sekejap coz sakit kepala. Telan jugaklah panadol coz risau melarat & zzz.. Tup2 terjaga dlm pkl 2. Alamak, cpt2 aku bgn utk prepare public speaking esok. Cari bahan dlm intrnt & karang ayat utk speaking esok plus practice2, hafal2 & set time tuk tgk brape min aku ckp.. Dlm pukul 6, mandi2, buat pe yg patut & siap2 untuk g turun makan dgn rum8 ak.. Menu pg ni, nasi lemak & roti plus jem.. I like nasi lemak! ^^

HARI AHAD (09/09/2012)
8-9pg: Modul 7. Wawancara dalam kumpulan masing2. Fasi bagi 1 artikel & kt kene bincang & then jawab soalan yg diberi . Time ni ktorg dpt pasal subsidi kerajaan bagi utk kurangkn beban rakyat pendptn sederhana & rendah & perbelanjaan belia yg baru bekerja. Ktorg kene discuss lbh kurang ayat die mcm bgmana kerajaan dpt bantu golongaan sederhana & rendah dlm kurangkn kos sara hidup mereka & bgmna dgn perkenalkan NKRA dpt bantu kurgkn kos sara hidup rakyat. Dlm perbincangan ni ktorg byk bersetuju smpaikan panel tegur kump kt asyk setuju je. Kalo blh die nk tgk ada yg lain pendapat & bgtau apa penambahbaikan yg patut dibuat ke.. Start die ckp mcm tue, br ada ahli kumpulan aku yg start argue ckit. Aku? Mcm biasa, ckp bila perlu je. Celah sana sikit sini sikit dr xbercakap langsung.hehe.. Lastly, ktorg sorang2 kene bg kesimpulan berdasarkn perbincangan td..
9.15-12tgh: Modul 6 (Aktiviti 2, 3 &4). Public speaking. Time ni kitorg bergabung dgn kumpulan yg sama macam senamrobik semalam. Macam2 ragam org aku dpt nmpk time dieorg public speaking. Ada yg berdiri tegak je, ada yg sorok tgn dlm poket seluar, ada yg letak tgn kt belakang, ada yg bersemangat & gune gestur skali, ada yg xhafal, ada yg baca kertas etc.. Best tgk coz dr situ kt blh bljr & kdg2 terpk, mcm mana org pndng aku pulak @ ada x aku buat mcm tu jugak. Alhamdulillah time aku, aku plan utk bwk kertas coz risau lupa tp aku terpk, kalo aku bwk kertas, aku risau aku ter'depend' kpd kertas untuk buat public speaking. Jd aku ambil keputusan utk xbawak tp juz pgg sebtg pen je coz aku mmg suke pgg pen untuk kurangkn nervous aku. Dan alhamdulillah sume berjln lancar wpn ada yg ak tergagap gak coz nk ingt ayat2 yg da ditulis & aku sgt bersyukur coz bila aku nervous, aku tend utk kuatkan suara jd, kurang ckit ke'nervous'an aku.haha.. Aperpun, everyone try their best & I believe they deserve it if they passed this PAC =) Lepas aktiviti ini, ktorg masuk balik kumpulan masing2 & fasi bagi lagi borang untuk force rank kumpulan baru kt
12-1ptg: Kami semua berkumpul balik di Dewan Jemerlang untuk dengar taklimat panduan temuduga. Mereka bagi tips2 untuk temuduga incase kt akan passed PAC ni. Disini pasanglah telinga betul2 coz mana tau ada rezeki kita passed stage ni & dpt pergi ke stage seterusnya. Banyak tips yg diberi & akhir sekali, jawapan yg mereka suruh kita fikir ialah, MENGAPA ANDA MAHU JADI PTD? Fikir2kanlah~
Lepas habis taklimat, balik asrama, packing barang, drop kunci dlm box kuning (berdekatan dengan tangga yg nak naik asrama sblh kiri kalo dr dpn bgnn & sederet dwn makan) & BALIK RUMAH!!! Yay! Hehe... Aperpun, pengalaman di PAC adalah satu pengalamn manis bg aku. Bila lagi nk dpt pengalaman mcm ni kan. Alhamdulillah, sepanjang PAC ni aku enjoy all the activities & not nervous at all. First time in life kot ak xnervous time utk xm. Myb sebab awal2 dah set mind utk enjoy & dpt pengalaman je. Dpt @ x lain cerita coz aku percaya pd rezeki masing2 plus with effort also =) Then, myb juga sbb aku baca ayat munjiyat (ayat penyelamat dr segala kesulitan & kesusahan dgn izin Allah) & doa abu darda' (utk elakkn diri & harta dari bencana) pd pagi tu. Doa ni antara yg aku amalkn wpn kdg2 tertinggal jugak.. =) Last but not least, terima kasih kpd pihak IKWAS, SPA, JPA, fasi2, & kawan2 seperjuangan ats segala tunjuk ajar, pertolongan & jasa baik kalian sepanjang 2 hari aku berada disini. Hanya ALLAH sahaja yg dpt membalas budi baik kalian ^^

*Update: Aku xpass utk 2nd stage ni..Ade hikmahnye... =) 

4 ulasan:

Farids Saime berkata...

hye.. sy salah seorg dari batch dgn kamu, & yes,pengalaman pac ini mmg terbaik walaupon fasi sy x mesra skit dgn group kiteorg :)All the best bila dapat interviewnya,Insyallah :)

Sephyraz berkata...

Amin. All d best 2 u too =) Insya-Allah ade rezeki xkemana ;)

Farids Saime berkata...

thanks :) oh ye,kamu group mane time tu...first group sy no 11 then 7,xsempt kenal2 dgn ahli group hehe

Sabila Azam berkata...

Tagging : http://cerytara.blogspot.com/2012/11/2nd-anniversary-giveaway-by-qcey.html