Selasa, 15 November 2011

Kegunaan Al -Insyirah @ Alam Nashrah...


بسم الله الرحمن الرحيم
Juz nak mencatit sesuatu disini yg myb boleh dijadikan panduan untuk semua. Sebenarnye, sangat tertarik dengan ayat didalam novel bersiri keluaran hmetro ini -
Istikharah Sang Perindu ...

"......Saya baca surah yang penuh barakah itu berkali-kali setiap kali sesudah saya aminkan doa istikharah. Saya tadahkan tangan dan mula membaca

Alam nas rah la qasad raq; (Bukankah kami telah melapangkan untukmu dadamu?)
Saya tiupkan ke telapak tangan, saya sapukan ke dada. Ya Allah lapangkanlah dadaku, dari segala masalah dan perkara yang menyempitkan dan menyusahkan hidupku. 

 Wawadaq na ang ka wiz raq ( Dan kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu).
Saya tiupkan lagi ke telapak tangan. Saya sapukan ke bahu. Saya panjatkan doa; Ya Allah bantulah aku untuk menunaikan segala tanggungjawab yang Engkau amanahkan kepadaku. ..............

 Allazi ang kadaza raq (yang memberatkan punggungmu).
Saya tiupkan lagi ke telapak tangan dan saya sapukan di punggung. Saya panjatkan doa; Ya Allah hindarkan segala sifat malas yang ada dalam hati sanubariku, gantikanlah ia Ya Allah dengan sifat rajin dan taat mengerjakan perintah-Mu.


 Warafaq na la kaziq raq(dan kami tinggikan bagimu sebutan namamu).
Saya tiupkan lagi ke telapak tangan dan saya raupkan ke muka. Saya panjatkan doa; Ya Allah, jadikanlah wajahku, perkataanku, boleh menyenangkan, boleh mententeramkan hati semua orang yang berurusan denganku.

Innamal us yi yusra, faiin namal uns ri yusra. Faiza fa raq ta fans sab, wa illa rab bi ka far ghab. (Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, Maka apabila kau telah selesai dari sesuatu urusan, kerjakanlah dengan sungguh-sungguh urusan yang lain. Dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap).
Saya aminkan doa yang sungguh indah itu dan raupkan ke muka dengan penuh rasa harap kepada Allah.
Alhamdulillah, saya dapat rasakan tenangnya. Saya rasakan indahnya hidup yang Allah hadiahkan kepada saya ini. Saya rasakan indahnya berharap hanya kepada Allah. Alhamdulillah......"

Manfaat surah Al-Insyirah ini turut didapati dalam blog

pijon-pijon. Beliau mendapat manfaat ini ketika menonton segmen Tanyalah Ustaz bersama Ustaz Hanafi Abdul Malek.

MANFAAT SURAH ALAM NASYRAH
1. Untuk ibu bapa yang rasa kesabaran tercabar dengan kerenah anak-anak, amalkan membaca ayat pertama dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [1] Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di dada. Amalkan ini selalu, mudah-mudahan kita akan punya kesabaran, kekuatan dan semangat dalam mendidik anak-anak.

2. Untuk mereka yang rasa terbeban dengan apa-apa temasuk juga bebanan hutang. Bacalah ayat kedua dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [2] Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di kedua belah bahu.

3. Untuk mengurangkan rasa malas, menjadi lebih bersemangat dalam apa jua pekerjaan, bacalah ayat ketiga dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [3] Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di bahagian pinggul dan pinggang.

4. Ayat keempat dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [4] Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu) adalah sesuai untuk diamalkan bagi mereka yang perlu bergaul dengan orang ramai atau lebih sesuai untuk kemasyuran. Boleh juga diamalkan oleh ibu bapa untuk mendapat perhatian daripada anak-anak. Baca ayat tersebut, kemudian tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di muka.

Tafsiran seterusnya surah Alam Nasyrah:

[5] Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
[6] (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
[7] Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
[8] Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Dats it! Selamat Beramal ^^Tiada ulasan: