Jumaat, 4 Oktober 2013

Pengalaman Temuduga PTD M41~

بسم الله الرحمن الرحيم 

Salam. Aku baru selesai interview ptd minggu lepas di wisma negeri di seremban. Lebih kurang dlm 14 org je yang diinterview td. Walaupun surat interview tulis temuduga bermula pukul 10pg, tp bile aku sampai dalam pukul 9.30pg td, temuduga dah bermula pun & calon yang tengah diinterview merupakan giliran ke 3. Wah.. Mmg dieorg xnk bazir mase kot. Lagi satu, memang kt kene alert giliran ke berape calon yang tengah diinterview sebab kita tak akan diberitahu. Pandai2 korang kene tanye orang2 sekeliling. Mereka akan bunyikan loceng utk menandakan yg korg blh masuk untuk ditemuduga..Aku dapat giliran ke 10 & ditemuduga dalam pukul 12 lebih... Fuhhh..

Apa yang aku boleh cakap, just enjoy je the interview. =). Mmg start aku masuk bilik interview & sampai keluar, aku senyum je. hehe.. Aku tanamkan untuk dpt pengalaman as dis is my 1st interview & just go wif d flow. Ade rezeki xkemane. ;) Soalan pertama sekali, perkenalkan diri dlm english. Disini aku lari dari kebiasaan, aku cite name, asal, background family & hobby sbb aku fikir yang lain tu penemuduga blh bace je dlm resume aku bg tue kan.hehe.. Tp pas aku sudah introduce, pegawai SPA suh nyatakan aku grad dr u mane. Then, die tanye hobi aku. Xde ke hobi luar coz apa yg aku citekan adalah lbh bersifat indoor hobby mcm reading. Oppss, cni aku terpangkah jap.hehe.. Aku jz jwb aku suke main badminton sikit2 & hiking je.haha.. Fikir2 balik, soalan ni tricky sbnrnye sbb dari sini da tau ko org jenis macam mane. Ok, kat cni aku da blajar satu bende dr interview ni..^^ Then, antara soalan2 lain ditanya seperti:-

  • Kenapa nk jadi PTD?
  • Kenapa tak jadi pensyarah je coz aku sambung master
  • Apa sifat yg perlu ada pada seorang penjawat awam? 
  • Pernah dgr pasal UTC? Apa maksud die? Ada kat KL x & dimana?
  • Terangkan maksud integriti, tepat & cekap (kalo xsilap aku)
  • Ceritakan pengalaman kerja ( aku agak ni sebab aku xde pengalaman kerja sangat)
  • Ceritakan scr spesifik dasar awam yg dilakukan oleh gov....... (aku da xingat sgt tp aku cite pasal 5s je coz aku xsure sgt dasar yg lain.hehe)
  • Kenapa PTD perlu ada sifat kepimpinan?

Honestly aku kata, aku mmg jawab sume soalan sejujurnye. Mcm soalan nape nk jadi PTD? Aku just honetly ckp aku xtau keje ni pada mulanya tapi aku start tau bile da grad dulu.hehe.Pastu panel SPA pun kate, owh, jd bukan dari kecik lg nk jd ptd ni. Yelah, kecik2 kalo nk cop pengesahan ke ape ke ade yg kt jumpe pegawai daerah. Jadi, xke terfikir nk jadi mcm pegawai daerah tu, cop & sign doc etc.. Yelah, kecik2 kan sume cite2 nk jadi doktor, lawyer etc.. Aku senyum je coz ape yg die ckp tue menusuk tepat kat hati.hehe.. Biasalah kecik2, org tanye, da besar nk jadi ape, aku cakap nk jd cikgu, doktor, farmasi etc. coz itu je pekerjaan yg aku tau dulu2..haha.. Then, mane soalan yang aku xtau, aku just minta maaf & aku kata 'saya kurang pasti, tuan'. Nasib baik panel aku ni baik & friendly, ada soalan yg ditanye tapi aku xdpt jwb, last2 die bgtau aku jawapan die.hehe.. Panel SPA aku mmg baik je. Senyum je dgr aku jawab soalan. Mgkn nampak sgt kejujuran plus ketdkmatangan aku jawab kot.hehe..Panel JPA pulak agak serius tapi alhamdulillah dia ok je. Die lebih nk tau kepada benda yang work related je. Masa aku ditemuduga jugak agak pendek berbanding yg lain, mgkn sbb aku xde penglmn kerja sgt, jd die xdpt nk tnye banyak bende. Ade calon sblum aku die tnye pasal tugasan kerja sekarang, mgkn nk tau mcm mane dieorg handle masalah& apa kaitan dgn PTD kot (my assumption je).. Aperpun, alhamdulillah sesi temuduga aku berjalan dgn lancarnye. Happy sebab dpt penglmn temuduga dah.haha.. Last but not least, gud luck kepada yang nk ditemuduga pada fasa2 seterusnya. Just do your best! Kalo mmg da tertulis rezeki korang jd PTD, korang akan dpt jugak jadi PTD k! ^^

P/S: Aku dapat makluman yg interview ni ada 6 fasa je sume (Aku fasa ke 4). Dalam setiap fasa,kira2 600 calon akan dipanggil utk temuduga & calon2 yg die perlukan hanya sekitar 100 orang je. Jd persaingan mmg sengit. Just doa byk2 agar rezeki milik korang & percaya yg Allah tahu apa yg paling baik untuk korang,k.^^

3 ulasan:

Ayu sukatiakula berkata...

giliran sy next week.. utk kali yg kedua.. fasa ke 5 la kiranya ni

semoga tuah menyebelahi kita

Sephyraz berkata...

Amin ;) All d best & good luck! In sha Allah kalau da tertulis itu rezeki saudari, sudari akn dpt juga ^^

Junaidy Jaimi berkata...

Macam mana keputusanya bro?? nak tahu juga...nak kongsi sikit bro untuk Exam PTD 2014, ada sedikit perubahan exam akan di jalankan secara online.. boleh rujuk artikel ni..Rujukan Peperiksaan Online PTD 2014